SOS PC Sombor - servisiranje računara i IT podrška na terenu

063.107.89.15

Održavanje baterije

Pražnjenje baterije

Mnogi od nas su se puno puta susretali sa dilemom kako postupati sa baterijom notebook računara, odnosno šta činiti da bi se autonomija baterije što duže održala. Stoga smo spremili jedan skup saveta za vas, sa ciljem da što većem broju naših čitalaca pomognemo da što duže očuvaju kapacitet baterije svojih prenosnih računara. Pogledajmo neke postulate kojih je poželjno držati se tokom eksploatacije mobilnih mašina...

Kompleksan svet baterija notebook računara je takav da, ukoliko želite značajniji efekat, odnosno usporenje pražnjenja kapaciteta baterije, trebate da kombinujete barem nekoliko mera efikasne štednje i racionalizacije.

Periodično ispraznite bateriju do kraja...

Stavka gde zdravorazumsko dotiče empirijsko, a biva potvrđeno statistikom – ali sve to pod bitnim uslovom, koji će biti predmet narednog saveta. Dobro je da periodično ispraznite bateriju do kraja. Naglašavamo – periodično, ne i stalno. Praksa pokazuje da je kod mnogih uređaja poželjno da se otprilike jednom mesečno baterija od 100% (ili nekog drugog višeg stepena napunjenosti) dovede do 0%, odnosno da se isprazni. Tačno je da postoje neke novije baterije na koje ova stavka navodno nema veliki uticaj, ali je isto tako tačno da u praksi najveći broj laptopova (a u slučaju Srbije to posebno dolazi do izražaja jer se ovde u puno slučajeva mogu naći stari modeli) ipak vidi korist od ove mere.

Problem kod ovakvog saveta jeste što se mora uzeti u obzir da je izrazito povezan sa narednim savetom, o kome ćete više pronaći ispod. Naime, periodično pražnjenje baterije do kraja je zapravo savet za one koji puno drže svoj laptop priključen na struju (a stalo im je da očuvaju kapacitet i upotrebljivost baterije što duže). Takvi korisnici bi trebali da povremeno isprazne bateriju, a idealno bi bilo kada bi s vremena na vreme čupali strujni kabl, te puštali da laptop neko vreme radi isključivo na bateriju. To nas dovodi do sledećeg saveta...


...ali nikako ne praznite bateriju do kraja stalno!

Ovo je veoma loša stvar za kapacitet baterije. Empirijski se pokazuje da je broj ciklusa punjenja baterije (odnosno, njen životni vek) zapravo sve manji što se više puta ona prazni do kraja i potom puni do 100%! Dakle, baterija će vam pre crći što je više puta budete praznili od 100% do 0% a potom punili od 0% do 100%. Stoga nemojte nikako da stalno idete između krajnosti. Miksujte! Postavlja se pitanje gde je onda idealan balans, odnosno kom procentu potrošenosti ciklusa baterije treba težiti kao tački od koje treba početi punjenje sa ciljem da se ostvari što veći broj ciklusa punjenja.

Različiti proizvođači imaju različite odgovore na ova pitanja – a sve u skladu sa tipom, vrstom i proizvođačem baterija koje koriste. Tako neki preporučuju i do 50%, a neki do 35%-40%. U svakom slučaju, najveći broj ciklusa ponovnog punjenja, samim tim i idealna mera trenutka kada ponovo priključiti laptop na struju u najvećem broju slučajeva, se kreće između 40% i 50%. Dakle, najbolje je priključiti laptop ponovo na struju kada istrošenost baterije bude između 40% i 50% i to su ne samo statistike koje potvrđuju različiti proizvođači, već se radi i o konzistentnosti po pitanju karakteristika novih Litijum-jonskih baterija, u šta se u ovom tekstu nećemo upuštati. Naravno, slobodno ispraznite bateriju i u većem procentu, ali neka vam informacija o 40%-50% uvek ostane usađena kao trenutak kada je idealno ponovo priključiti strujni ispravljač, pod uslovom da je dostupan.

 Izvor: http://www.benchmark.rs

Izrada Web prezentacija već od 9990 DIN!

Punjenje tonera, dolazak po toner, vraćanje punog, testiranje na licu mesta...


HP 12a, 35a, 78a, 83a, 85a    ...   1400din


Samsung (stariji modeli bez čipa)   ...  1500din


Samsung (noviji modeli sa čipom)  ...  od 1600 - 2000din


Lexmark, Epson od 1600din

 

 

Čićenje Laptop-a i rešavanje problema pregrevanja već od 1000 DIN!

 

Servisiranje računara, prateće opreme

i IT podrška na terenu -  Sombor i okolina

063.107.89.15